Брюксел зарадва страна на Балканите.Европейският комисар по въпросите на сближаването и

...
Брюксел зарадва страна на Балканите.Европейският комисар по въпросите на сближаването и
Коментари Харесай

Хърватия получава допълнителни 9 милиарда евро от Европейски съюз

Брюксел зарадва страна на Балканите.

Европейският комисар по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра и хърватската министърка на районното развиване и фондовете на Европейски Съюз Наташа Трамишак подписаха на особено съвещание на държавното управление в четвъртък Споразумение за партньорство сред Европейската комисия и Република Хърватия, което разрешава страната да употребява безплатно девет милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз до 2027 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

В рамките на съглашението за партньорство с Европейската комисия Хърватия ще получи общо 9 милиарда евро средства за политиката на доближаване за интервала от 2021 година до 2027 година – за поощряване на икономическото, общественото и териториалното доближаване на своите райони, както и за зеления и цифровия преход в стопанската система.

От деветте милиарда 2,56 милиарда евро са предопределени за „ намаляване на следствията, провокирани от климатичните промени “, 2,5 милиарда за „ работни места и тъждество “, 1,74 милиарда ще бъдат вложени в „ новаторска и умна стопанска система “, а 1,34 милиарда евро са за бранш „ Транспорт “.

Премиерът Андрей Пленкович сподели пред публицисти,  че цената на съглашението от девет милиарда евро съставлява 17 % от хърватския Брутният вътрешен продукт и че дружно с други източници на финансиране Хърватия разполага с 25 милиарда евро за развиване през идващото десетилетие.

Според него уравновесеното развиване е един от главните съставни елементи на политиката на хърватското държавно управление, а от решаващо значение е и всички елементи на Хърватия да имат идентични благоприятни условия за развиване.

От своя страна министърът на районното развиване и фондовете на Европейски Съюз Наташа Трамишак сподели, че съглашението отваря доста благоприятни условия за промяна на обществото и е опция за подсилване на хърватските райони, изключително по-слабо развитите, и разгласи вложения в регионите Лика, Горски Котар, Бановина, Далмация, Славония и Северна Хърватия.

Европейският комисар Елиза Ферейра оцени, че съглашението сред Европейски Съюз и Хърватия е „ доста повече от пари “ и съставлява това, което Хърватия желае да бъде, позитивен миг в живота на страната, път за вложения и уравновесено развиване, за цифровизация на стопанската система и преобразяване на Хърватия в „ по-зелена “.

Първите предложения за присъединяване в състезания в границите на многогодишната финансова рамка за интервала от 2021-2027 година се чакат до края на тази година, а кандидатстването ще стартира при започване на 2023 година Средствата от новия пакет могат да се употребяват до 2030 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР